Nemocnice Nymburk

Ředitelka nemocnice využila toho, že byly v důsledku Covidu zavřené restaurace a pověřila vedením stravovacího provozu nemocnice šéfkuchaře s michelinskými zkušenostmi. Tím se v kuchyni odstartovaly hlavní změny a přijímání zaměstnanců, které jídlo skutečně baví. Dalším důležitým milníkem pak bylo spojení s novou nutriční terapeutkou, která novému konceptu dodala odborný směr.

 

Výsledkem je rekonstrukce jídelny, chutné, skvěle vypadající a zdraví prospívající jídlo, významné navýšení zájmu o jídlo ze strany zaměstnanců, spokojenost pacientů a nabídka nadstandardů v porodnici.

Dosažené zlepšení výživy prezentovali na Diskuzním panelu nutričních terapeutů v květnu 2022 v Praze nutriční terapeutka Petra Smolíková a vedoucí stravovacího úseku šéfkuchař Nikolas Kratěna. Zde předáváme základní popis změn, ke kterým v Nymburské nemocnici došlo.

 

Rozsah služeb

Denně nemocniční kuchyně vaří 5 jídel pro cca 300 strávníků. Stravu z nemocnice odebírá i pečovatelská služba. Pro pacienty se vaří dieta č. 3, 2, 9 (tj. racionální, šetřící a diabetická strava) a nadstandardní strava na porodnici. Zaměstnanci mají možnost výběru ze 3 dalších jídel, z toho jedno je výběrová strava s vyšším příplatkem za nákladnější suroviny. Do stravy se zařazuje více zeleniny, ovoce, celozrnného pečiva či obědových salátů. Součástí snídaní jsou kaše a pomazánky či snídaňové kelímky připravované nutričními terapeutkami.

Od ledna 2022 mají maminky i jejich doprovod na porodnici možnost objednání nadstandardního celodenního balíčku za příplatek. Strava je uzpůsobena s ohledem na požadavky po porodu a při kojení. Pro všechny je v porodnici každý den k dispozici poctivý vývar pro obnovu sil, hojení a podporu kojení.

Základní pravidla výživy

Strava v porodnici

Maminky mají možnost nadstandardu za příplatek, základní nabídka stojí na těchto pilířích:

Co se už povedlo – pohledem vedoucího kuchaře

Navýšil se počet objednaných jídel od zaměstnanců, proběhla revitalizace jídelny, spočítaly se náklady (foodcost), díky čemuž se daří udržet pod kontrolou výdaje za nákupy surovin. Zaměstnancům se zvýšily mzdy, najal se odbornější personál a nakoupilo se oblečení vhodné pro práci v kuchyni. Vaří se modernější jídla a o dva druhy jídel denně navíc (z původních 3 nyní 5 pokrmů denně). Dokoupilo se vybavení do kuchyně (například tlaková pánev, sous vide vařič, vakuovačka, konvektomat, blender), rozběhla se spolupráce s pečovatelskou službou, která odebírá obědy a otevřelo se vlastní bistro s minimální vstupní investicí.

Co se už povedlo – pohledem nutriční terapeutky

Běžnou nabídkou jsou dnes pro pacienty dlouho tažené vývary, snídaňové kaše, snídaňové a svačinové kelímky (jablečné s rozinkami a piškoty, s chia semínky, s tvarohem a ovocem), domácí pomazánky, širší škála zeleniny (řepa, dýně, batáty, fenykl, listové saláty, avokádo), širší škála pečiva (žitný chléb, slunečnicový chléb), vegetariánské obědy a večeře. Omezilo se zahušťování pomocí jíšky, náhradou je navýšení luštěnin.

Co je nyní v plánu?

Stabilizace a udržení popsaných změn, protože na mnohé je ještě ve fázi testování a dalšího vylepšování.

Zkvalitnění a rozšíření nabídky snídaní pro všechny pacienty nemocnice.

Kontakt na organizátorku projektu v Nemocnici Nymburk

Mgr. Petra Smolíková, nutriční poradkyně,
smolikova.petra@nemnbk.cz, tel.: 777098814

 

Zpět