Otevření salátového baru, zrušení druhých večeří a vyřazení slazeného mléka, to je jen několik ze změn, které v dětské léčebně proběhly po zapojení do projektu Nemocniční strava. Od roku 2019 se zde intenzivně pracuje na celé řadě dalších zlepšení.
Odborný léčebný ústav Metylovice je Moravskoslezské sanatorium, nabízející léčebné pobyty pro chronicky nemocné děti, včetně dětí s nadváhou a obezitou. Léčebné pobyty jsou určeny dětem do 18 let a jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Ve čtyřtýdenních cyklech se zde děti léčí, cvičí i studují pod dohledem lékařů a sester, fyzioterapeutů, psychologa a pedagogů. Vedle specializované odborné péče se vedení sanatoria rozhodlo intenzivněji řešit i výživu svých pacientů. Přáním bylo ozdravit jídelníček a zapojit do výběru a přípravy jídel i děti, a proto se rozhodli zapojit do pilotního testování v rámci projektu Nemocniční strava. Prvním krokem bylo školení několika zaměstnanců v Jídlovědě u Margit Slimákové.
Co se už podařilo
Hned po prvním setkání zástupců projektů Nemocniční strava s vedením a zaměstnanci léčebny došlo k realizaci následujících změn:
Propojení diet
Místo doposud nabízené racionální a redukční diety se strava v léčebně celkově ozdraví natolik, že všechny děti budou moci jíst společně. Tato změna je prospěšná pro obézní i neobézní pacienty. Řada obézních dětí se setkává s šikanou a vylučováním z kolektivu, proto není vhodné, aby byly tyto děti i v léčebně oddělovány od ostatních jiným jídelníčkem. Zdravá strava přitom prospěje i neobézním dětem, a to nejen jako prevence případné nadváhy.
Co to konkrétně znamená? Například to, že se všem dělem nabízejí jen neslazené nápoje, že se zásadně omezilo/vyloučilo pečivo z bílé pšeničné mouky, že se omáčky zahušťují rozmixovanou zeleninou nebo luštěninami, že sladká jídla jako například dukátové buchtičky nahrazují vhodnějšími a výživově hodnotnějšími tvarohovými knedlíky nebo špaldovými či pohankovými palačinkami s tvarohem a dušeným ovocem a že se četnost sladkých jídel celkově omezila. A také, že omezení počtů diet usnadnilo práci v kuchyni a ušetřený čas a peníze je možné věnovat přípravě kvalitnější stravy.
Jak správně shrnula lékařka z léčebny:
„Zdravá strava není o dietě a hladu, ale o skutečném jídle, které je vhodné pro všechny.“
Co je v plánu
Kontakt na organizátorku projektu v Odborném léčebném ústavu v Metylovicích
DiS. Tereza Krňová, nutriční terapeutka, Tereza.krnova@olum.cz, tel.: 776 509 555