Nemocnice Havířov

Havířovská nemocnice reagovala na sílící poptávku klientů po zdravějším jídle, a proto se vedoucí stravovacího provozu a nutričních terapeutů s podporou ředitele pustili do zlepšování stravy. Nejprve začali rautovými snídaněmi u maminek v porodnici a dnes nabízejí všem pacientům nevyžadujícím speciální dietu možnost výběru snídaní z obloženého talíře nebo kaše, tři druhy obědů a k večeři buď krémové polévky nebo výběr z bufetu přiváženém na vozíku.

 

O zlepšování stravy v Havířovské nemocnici se s podporou ředitele Ing. Norberta Schellonga zasazuje především vedoucí stravovacího provozu a nutričních terapeutů, paní Pavlína Vránová. Základní specifika výživové nabídky nemocnice popisuje takto:

„Pacientům každý den nabízíme racionální, diabetickou a šetřící stravu. Speciální kategorií je geriatrická a bezlepková dieta. Pacienti bez dietního omezení mají možnost výběru ze tří druhů jídel. Zároveň zařazujeme do našeho dietního systému středomořskou kuchyň bohatou na ryby a zeleninu.
Výjimečnou stravu mají maminky v porodnici. Snídani si vybírají z rautu a mají celodenní přístup k mléčným výrobkům, ovoci a zelenině. Základem rautů je pestrá nabídka čerstvých potravin, z nichž velkou část tvoří ovoce a zelenina. Pečlivě vybíráme takové druhy ovoce, které jsou vhodné pro kojící matky tzn. vyhýbáme se například citrusovým plodům, kiwi a podobným potravinám, které mohou vyvolat alergické reakce. Preferujeme zeleninu, která obsahuje velké množství vlákniny, kyselinu listovou a minerální látky.  Součástí rautových snídaní jsou v našem stravovacím provozu připravované zdravé snídaňové poháry, obsahující ovesné vločky, jogurt, tvaroh, chia semínka, tapiokové perly a čerstvé ovoce.

Nově si také maminky mohou dopřávat smoothie nápoje, které si lze kdykoli v průběhu dne připravit ve smoothie mixéru. Ten je všem klientkám na oddělení trvale k dispozici spolu s neustále doplňovanou zásobou doporučené zeleniny a ovoce. Maminky si tak mohou samy vyrobit osvěžující nápoj plný vitamínů a vlákniny podle své chuti. Zároveň už rok mají k dispozici mléčnou vitrínu, v které je pestrá nabídka mléčných výrobků, zabezpečující dostatečný příjem vápníku a bílkovin, které jsou v laktačním období nezbytné. Již dlouhodobým standardem zde je i výběr ze tří jídel k obědu, z čehož jedno je vždy vegetariánské.“

Společný cíl
Zástupci Globopolu prošli s Pavlínou Vránovou a panem ředitelem nemocniční kuchyň a jídelnu a probrali společné vize a plány. Cílem nemocnice, stejně jako projektu Nemocniční strava, je kvalitnější jídlo pro pacienty a posílení jejich pravomocí ve výběru pokrmů. Díky tomu se zvýší jejich spokojenost, která je pro zdraví a léčbu zásadní. Nemocnice v Havířově se proto rozhodla přidat mezi testovací nemocnice projektu a jejich zkušenosti budou důležitým doplněním poznatků pro plánované výstupy v podobě praktických doporučení pro Ministerstvo zdravotnictví i jednotlivé nemocnice. Na podnět pana ředitele Schellonga bylo ke sledování nově přidáno i ekonomické hledisko, aby mohla být vyjádřena v tzv. stravovací jednotka s určeným minimem nákladů na zdravou stravu.

 

Kontakt na organizátorku projektu v nemocnici Havířov

Bc. Pavlína VránováVedoucí, Stravovací provoz a referát nutričních terapeutů, Pavlina.Vranova@nemhav.cz, tel.: 737 181 874.
 

 

Zpět